Se schimbă norma privind asigurările auto din România. ASF a publicat proiectul de modificare

Se schimbă norma privind asigurările auto din România. ASF a publicat proiectul de modificare
Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 19/08/2021, 18:16

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat, în consultare publică, Proiectul de normă pentru modificarea Normei Autorităţii de Supraveghere Financiară nr 20/2017 privind asigurările auto din România.

Proiectul prevede, printre altele, ca tarifele sunt calculate în funcţie de strategia adoptată de către asigurătorul RCA. Totodată, asigurătorul RCA practică aceeaşi primă de asigurare netă de cheltuieli de distribuţie, stabilită pe baza criteriilor specifice unui asigurat, indiferent de canalul de distribuţie utilizat.

„Proiectului de Normă pentru modificarea şi completarea Normei ASF nr 20/2017 are în vedere abrogarea sau modificarea prevederilor acestui act normativ ce nu sunt conforme cu prevederile legislaţiei europene şi/sau fac obiectul discuţiilor purtate cu serviciile Comisiei Europene (COM) în cauza de infringement 2018/4075 – acţiune în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor de stat membru UE privind incompatibilitatea cu Directiva Solvabilitate II şi Directiva MTPL a unor dispoziţii ale legislaţiei româneşti referitoare la asigurarea de răspundere civilă auto adoptate în 2017”, se menţionează în document, citat de Agerpres.

Potrivit ASF, se are totodată în vedere eliminarea riscului juridic ca prevederile normei sau sancţiunile aplicate de către ASF societăţilor în cazul încălcării acestora să poată fi contestate în faţa instanţelor de judecată şi anulate, în condiţiile date de prevederile art. 148 alin. (2) şi (4) din Constituţia României.

Documentul mai prevede, printre altele, că „tarifele de primă practicate sunt certificate de către un actuar avizat de către ASF, în baza unui raport scris transmis asigurătorului RCA, în care acesta atestă cel puţin faptul că: tarifele au fost calculate în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare, iar calitatea datelor utilizate respectă cerinţele menţionate de dispoziţiile legale în vigoare”.

Conform ASF, „La articolul 11, partea introductivă a alineatului (4) se modifică şi va avea următorul cuprins: (4) Raportul prevăzut la alin. (3) se transmite asigurătorului RCA în termen de maximum 20 de zile de la punerea în aplicare a tarifelor de primă de către asigurătorul RCA şi conţine detalierea procedurilor efectuate şi a rezultatelor obţinute”.

Proiectul mai prevede la articolul 11, „alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins: (5) Raportul prevăzut la alin (3) este însoţit de nota de fundamentare a tarifelor de primă ce conţine cel puţin următoarele: elementele necesare certificării tarifelor de primă de către actuarul avizat de către ASF; detalierea primelor practicate la nivel de segmente omogene; ipotezele utilizate inclusiv cele cu privire la cheltuielile administrative şi de vânzare care includ taxe şi contribuţii; detalierea factorilor de încărcare; coeficienţii de majorare şi/sau corecţie utilizaţi, alte instrumente utilizate la determinarea primei de risc”.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.


CITEȘTE ȘI:


Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Cum arată apartamentul de 2460 de metri pătrați al lui Ion Țiriac. Detaliile din interior...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Povestea emoționantă a lui Patrocle, câinele căutat de toată România. Este căutat cu disperare de...
I-a turnat zilnic soțului înălbitor în cafea. Ce s-a întâmplat cu bărbatul la scurt timp:...
La ce salariu visează o angajată care ia acum minimul pe economie. "În mână, fără...
Descoperirea secolului! Breaking news!
Dovezile găsite acasă la Alexandru Piscan, presupusul spion al rușilor: fotografii și filmări detaliate de...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Rămâi FĂRĂ PERMISUL de conducere. Șoferii au interzis să facă asta pe trecerea de pietoni
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Vulturii și‐au schimbat traseul de migrație pentru a evita războiul din Ucraina
×